Daha önce bir yazımda kelimelerin gramerden daha önemli olduğunu tespit etmiştim. Eğer sözcükler biliyorsan iletişim de kurabilirsin.
Soru şu ki: hatırlayabilecek kadar sözcükleri nasıl öğrenelim?
Genellikle en çok neleri hatırlıyoruz? En uzun süre için hangi bilgiler, hatıralar aklımızda kalır? Cevap basittir: en uzun süre için duygulara bağlı bilgileri hatırlarız. Yavaş, monoton bir konuşmayı hemen unutup daha çok ’hayat dolu’ performansları hatırlarız. Duygularla dolu filmlerin üzerimize etkileri oldukları için onları hatırlamak daha kolaydır. Duygular ’unutulmazlardır’. Yani, duygulara bağlı sözcükler unutulmayacaklardır.
Sözcükleri duygulara nasıl bağlayalım?
Gerçek, yaşamsal durumlarda öğrendiğimiz kelimelere zaten daha fazla duygunun bağlı olduğu için onları ders çalışmaya oturup ezberlediğimiz sözcüklerden daha kolay hatırlarız. Konuşurken en çok ve en etkili bir şekilde öğrendiğimiz çok açık bir gerçektir. Sadece anadili konuşan kişiden çok şey öğrendiğimizden dolayı değil, fakat belli bir durumda kendimiz için en yararlı kelimeleri aradığımız için dilimizi daha kolayca geliştirebiliriz. Bir kere telaffuz ettiğimiz kelime kolayca aklımıza kaydedilir. Yani pasif kelimelerimizi aktif hale getirmemizin yolu budur.
Konuşmamızı gerektiren duruma düşmediğimiz halde ne yapmalıyız?
Ne olursa olsun, her durumda yeni öğrendiğimiz sözcüklerle cümleler kurabiliriz, gerçekten bizi ilgilendiren konuda kompozisyon yazabiliriz: seni ilgilendiren konulara daha istekli bir şekilde, yani daha çok duyguyla yaklaşırsın. Kelime öğrenmenin en iyi yolu kısa hikayeler okumaktır. Seviyene uygun ve ilginç bulduğun hikayeler okuma ve izlemene dikkat etmen önemlidir. Hikayelerin ilgini çektiklerinden dolayı onları okuyorken aslında yeni kelimeler öğrendiğinin farkına bile varmazsın.
Gerçekten ’duygularla dolu’ konu seçmene gerek yok. Drama izlemek öğrenmenin anahtarı değil. Olumlu duygular da duygulardır.
İlgi çeken, sıradışı şeyleri uzun süre ve derince hatırlarız.
Örneğin eğer Mustafa Yılmaz ile tanışırsan, acaba ertesi gün, bir hafta sonra, bir ay sonra onu hatırlayacak mısın? Hiç sanmıyorum. Mustafa Yılmaz adlı kişinin herhangi bir özelliği olmayıp sıradan bir insan olması durumunda ise kesinlikle hatırlamayacaksın. Ama mesela Duran Tekerlekle tanıştığın halde onu üç ay sonra da unutmayacağından eminim.
Öğrenmek istediğin kelimeleri dikkat çekici hale getir. Renkler sana yardımcı olabilir. Kelimeleri renkli kalemle altını çizerek bulunduğu ortamıyla birlikte öğren. Eğer istersen, onları renkli kağıtlara yazıp duvara yapıştırmak iyi bir fikir olabilir. Onları bir kağıda yazdığın zaman anlam ortamlarıyla birlikte yazıp öğrenmene dikkat et.
Özet:
Duygular dil öğrenmeye yardım eder. Dikkat çekici şeyler, duygular doğurur (kızgınlık, neşe, şaşırma, vb.), böylece onları kolayca hatırlarız. Seni gerçekten ilgilendiren hikayeler oku, filmler izle.
No response to “Sözcükler nasıl öğrenilir?”
Leave a Reply
E tu cosa ne pensI?